Kérdése van? írjon nekünk:   Info@semiramiskave.hu

Blog

A kávé több ezer éve velünk él, része a gasztronómiánknak és a kultúrtörténetünknek, szerepe nem korlátozódik csak a fogyasztására, a fogyasztás mikéntje is meghatározó, gondoljunk csak a magyar kávéházkultúrára.

Honnan származik a kávé?

Rohanó életmódunkba lassan megtanuljuk visszacsempészni a semmittevés boldog perceit, amikor csak hátradőlünk, kicsit megpihenünk és megjutalmazzuk magunkat egy jó kávéval. A kávézás régóta hozzáadott értéket biztosít az emberiség számára, ahogy a szúfi szerzetesek felismerték a kávé élénkítő és csodás hatását, és kezdték el fogyasztani, ahogy Avicenna (a modern, nyugati orvostudomány megteremtője) 1000-ben már gyógyhatású készítményként hivatkozott a kávéra, ahogy a hazai kávéházak már a XVIII. század elejétől kiszolgálták a fogyasztókat, úgy vált a mi éltünk, hétköznapjaink fontos részévé is ez a csodálatos, nagy múlttal rendelkező ital.

Lassan itt a igazi jó idő, amikor a latték és a cappuccinók kicsit háttérbe szorulnak, hogy átadják a helyüket a hideg kávéknak és hűsítő kávés italoknak. A jegeskávé kultusza, a hosszú lungók és a jégre töltött eszpresszók mellett a kávézókban és az otthonainkban helyet követel magának az affogato, a espresso tonic és édeskés, kevésbé savas cold brew is.

A kávé pörkölése során a zöld kávébabot hő hatására pörkölik meg, ami jelentősen befolyásolja az ízüket, aromájukat és testüket. A kávépörkölési folyamatnak többféle módja létezik, mindegyik más és más ízprofilt hoz létre.