Kérdése van? írjon nekünk:   Info@semiramiskave.hu

Blog

COLD BREW – HIDEG, KÁVÉS ÉLVEZET

Semiramis
COLD BREW – HIDEG, KÁVÉS ÉLVEZET

Amikor egy igazi frissitőre vágyunk a latték és a cappuccinók kicsit háttérbe szorulnak, hogy átadják a helyüket a hideg kávéknak és hűsítő kávés italoknak. A jegeskávé kultusza, a hosszú lungók és a jégre töltött eszpresszók mellett a kávézókban és az otthonainkban helyet követel magának az affogato, az espresso tonic és az  édeskés, kevésbé savas cold brew is.

Egy kis cold brew történelem

A cold brew egy, a XVII. századig visszanyúló, japán kávékészítési technika, amely a teakészítési ismereteiknek köszönhetően jött létre. A hidegen áztatott tea mintájára, a veszélyt hordozó tűz nélkül készített kávés ital Kiotóban született, ahol cseppenként engedték rá a hideg vizet az őrölt kávéra, így nyerve ki a lehető legtöbb ízt a kávéból. A kiotói stílusú csepegtetett kávét az egyik legművészibb főzési eljárásként tartják számon, és egy adag elkészítése akár 24 órát is igénybe vehet.

Néhány évszázadon keresztül a cold brew a japánok titka maradt (mint annyi minden más is), aztán a XIX. század második felében megjelent a hajósok által kedvelt Mazagran, azaz a citrommal ízesített hideg kávé és a XX. század első harmadában, Kubában is újra felfedezték a cold brew-ban rejlő lehetőségeket és hamar nagy népszerűségre tett szert. A 60-as évek Amerikája már ismerte, majd a 90-es évek Amerikája elismerte a cold brew-t, amelyet speciality kávézók után a nagy kávézóláncok is beemeltek a kínálatukba.

Hogy készítsünk otthon cold brew kávét?

A hidegen csepegtetett kávé alapvetően egy hidegen elkészített filterkávé, amelyet számos módon készíthetünk, amíg meg nem találjuk a számunkra legideálisabb megoldást. A hidegen csepegtetett kávéhoz a megfelelő alapanyag megtalálása az első pont, hiszen hőhatás nélkül más ízjegyek válhatnak hangsúlyossá, más jellemzői kerülhetnek előtérbe egy már jól ismert ízprofilú kávénak is. A cold brew elkészítéséhez vásárolhatunk speciális eszközöket, mint a Hario Mizudasi vagy az Aero Press, de igazság szerint egy french pressben is elkészíthető ez az ital. A lényeg, hogy a közepesre őrölt kávé és a felhasznált hideg, lehetőleg lágyított víz mennyisége 1:8 (french press esetén 1:6) arányú legyen. Szobahőmérsékleten lecsepegtetett vagy – a french press esetében szűrő nélkül állni hagyott, majd 16-24 óra után lepréselt – kávét felhasználásig a hűtőben érdemes tárolni. A meleg tavaszi, nyári napokon önmagában, jégen vagy jég nélkül, valamint tejes kávés italként is kitűnő választás.