Kérdése van? írjon nekünk:   Info@semiramiskave.hu

30 éves tapasztalat

Hogy megértsük, mi köze a kávénknak az IBM-hez, egy városszerte híres borjú bécsihez és az Ókori függőkerthez, ahhoz 25 évet kell visszamenni az időben.

A Semiramis Kávé egyik alapítója, Szongoth János 1998 tavaszán a budapesti Kondor Étterem vezetőjeként találkozott össze az IBM egyik akkori vezetőjével. Hamar kiderült, hogy a heti háromszor fogyasztott borjú bécsin kívül sokkal több a közös bennük, így 1998-ban János átigazolt a Semiramis elődjének tekinthető Couqens-hez, ami a magyarországi speciality coffee irányzat úttörőjeként Budapest-szerte tizenegy helyen készítette a fekete kincset. Az akkoriban ritkaságnak számító, hatalmas választékkal működő hálózat komoly fejlődésnek indult János kezében.

2000-ben azonban új helyzet állt elő, mert a prosperáló kávéhálózat tulajdonosai más irányba indultak el, ami miatt Jánosnak döntenie kellett: vagy hagyja a kávét és újra az oktatói pályájára koncentrál, vagy immáron saját cégként viszi tovább a kávé üzletet. A megoldás hamar megszületett, János legjobb barátjával, Kozeschnik Lászlóval (✝2021) megalapították a Semiramis Kávémanufaktúrát.

Mindketten kertészmérnökként végeztek, így a Semiramis név is hamar értelmet nyer: Semiramis ókori függőkertje után Semiramis Kávé lett a cég elnevezése.

László és Jani bácsi (ahogy kávés körökben ismerik) több, mint fél évszázadon keresztül voltak barátok, üzlettársak és kollégák.

Laci bácsi már sajnos nincs velünk, de a kávé, és az egymás iránt érzett tisztelet miatt János úgy döntött, hogy szakmai és üzleti befektetőkkel karöltve a kávémanufaktúrát tovább üzemelteti és fejleszti.

János több, mint öt évtizedes aktív oktatói, vendéglátói és kávékereskedői tapasztalattal a háta mögött, 2021 óta a napi munkából azonban kicsit hátrébb lépve, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem tea-csokoládé-kávé szakmérnöki képzés kávé részének oktatásával foglalkozik.

2022 újabb mérföldkő a Semiramis Kávé életében, mert újult erővel és lendülettel tér vissza a magyarországi Specialty Coffee élvonalába és írja tovább ennek a különleges cégnek a történetét.